A Szőke István Alapítvány képviselte az FTC-t Bredában, a Community Champions League rangos mezőnyében.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, véget ért a Fradi SuLiga második versenyszezonja. Az iskolák és ifjúsági közösségek versenyét a IX. kerületi Szőke István Akadémia „Szöszi 2” csapata nyerte meg, így övék lett az érdem, hogy június 23-án képviseljék a Ferencvárost Bredában a Werder Bremen, a Feyenoord, a Benfica, a Club Brugge, a Valerenga és a NAC Breda közösségi csapatai ellen.

A 10 fiatalnak és 2 kísérőjüknek kalandos útja volt. A debreceni repülőtérről indulva a belgiumi Charleroi-ban és Antwerpenben átszállva jutottak el a holland határvárosba, a European Football for Development Network szervezet, valamint Észak-Brabant tartomány székhelyéül szolgáló Bredába. A 12 órás út azonban meg se kottyant a fiataloknak. A minden igényt kielégítő, 12 fős szállás átvétele után rögtön az uszoda felé vették az irányt, hogy miután „certificate” híján bizonyosságot nyújtottak a szabályokhoz konzekvensen ragaszkodó hollandoknak az úszástudásukról, ott élvezzék ki a délután hátralevő részét.

Hosszú út ide vagy oda, a Katjeskelder nyújtotta igen kellemes környezetben olyan nehezen ment a nyugovóra térés, mintha csak az angliai győzelmet követő eufóriában fürdőztek volna meg. A torna napján ugyan volt ennek némi böjtje, de végül időben és norvégokkal közös zenélésnek köszönhetően csupa jókedvvel töltekezve sikerült megérkezni a Boiemeer sporttelepre.

A torna viszont sajnos kevés örömöt és sikerélményt tartalmazott. A 12,8 éves átlagéletkor ellenére, a 11-15 évesekből álló csapat délelőtt az U15-ös csoportba került besorolásra, ahol kevés teret hagytak nekik érvényesülni. A NAC Breda közösségi csapata 3-0-ra, a Valerengáé 7-0-ra, a Benficáé pedig 4-0 nyert a mieink ellen. A bredaiak ellen a rájátszás meccsen már sikerült egyenrangú ellenfélként játszani, azonban annak is 1-0-s vereség lett a vége.

Ebéd után az U15-ös és U13-as csoport csapatait a délelőtti helyezések alapján újraosztották két csoportban. A vegyes csoportnak köszönhetően pedig végre egy 2-0-s győzelmet is elkönyvelhettek a mieink a Brugge U13 fiataljai ellen. A továbbiakban viszont nem volt szerencséjük, a NAC Breda U15-től ismételten kikaptak a mieink 2-0-ra, míg a Werder Bremen U13 ellen 5-0-ra, a Feyenoord U13-mal az összesített 5. helyért vívott csatában pedig 2-0-ra kaptak ki. Ezzel a 6. helyen fejezték be a nyolccsapatos tornát.

A jó hangulatú légkör azonban kárpótolta a ferencvárosi fiatalokat, akik barátságba kezdtek több játékossal is más csapatokból, rengeteg új bekövetés született az Instagramon és a TikTokon is.

Az utolsó nap délelőttje Breda belvárosának felfedezésével telt, ami a rövid séta ellenére is mély benyomást tett a „szöszis” fiatalokra a tiszta, rendezett utcákkal és házakkal, a kerékpáros kultúrával és a szabályokhoz való következetes, holland hozzáállással. Többségük nincs könnyű helyzetben a családi hátteret, vagy közvetlen környezeti példákat illetően. Épp ezért különösen örömteli, hogy a program maradéktalanul tudta teljesíteni a céljait, hiszen az élmények, a sport szeretete és egy erősebb közösségi érzés mellett ezt a fontos tapasztalatot is magukkal vihették haza, Budapestre.